Wat is een requirementsanalyse?

Een requirementsanalyse, of een vereistenanalyse, is een manier om de eisen van alle belanghebbenden in een project vast te leggen. Deze vereisten, of requirements, vatten samen wat de belanghebbenden nodig hebben van een bepaald systeem of project. Deze vereisten kunnen te maken hebben met een groot aantal verschillende aspecten binnen een onderneming, zoals de producten, software, systemen en processen. Deze worden vervolgens toegepast bij de ontwikkeling van software en bij project management. Een requirementsanalyse maakt onderdeel uit van de informatieanalyse waarbij bedrijfsprocessen en informatieobjecten met elkaar verbonden worden.
Projectleider inspectiedienst over V&M-er
“Hij heeft de analyses voortreffelijk gedaan. Het project was heel complex. Hij bijt zich er goed in vast, verdiept zich. Hij heeft goede schriftelijke en mondelinge adviesvaardigheden, zijn adviezen zijn altijd goed onderbouwd. Hij is nog jong en heel erg slim. Pakt dingen snel op, weet zelf wat hij moet doen. Ik heb een heel goede indruk van hem. Hij is een belangrijke schakel in het project, die je echt tot het einde wilt betrekken. Qua ontwikkeling: hij heeft veel in zijn mars. Zeker voor complexe zaken.”

Een requirementsanalyse van Vellekoop & Meesters (V&M)

V&M is een onafhankelijk adviesbureau en we hebben al meer dan 25 jaar ervaring met het adviseren van overheidsinstellingen en ook van non-profit organisaties. Voor een requirementsanalyse ben je bij ons aan het juiste adres. Een requirementsanalyse staat bij ons niet op zichzelf, maar hangt samen met de bedrijfsprocessen, de bestaande informatiehuishouding en de kaders en richtlijnen die vanuit de business architectuur zijn meegegeven. Daarnaast zijn de functionele requirements losgekoppeld van de techniek. Op deze manier krijg je inzicht in de echte wensen en eisen en zorgen we ervoor dat ze ook nog zijn te realiseren door te kijken naar beschikbare tijd en budget.