
Project gemeente Amsterdam
Drewes Tebbes
Wat is dat, het startproces?
Waar draait het om bij het project?
Met ingang van de coronacrisis is mijn opdracht alleen maar relevanter geworden, aangezien men grote behoefte heeft aan inzicht in de kwaliteit van de dienstverlening voor mensen zonder werk.
Wie zijn belangrijk bij het verlenen van uitkeringen?
Voordat deze mensen aan het werk kunnen moeten er eerst andere problemen worden opgelost, die momenteel de gang naar werk belemmeren. Ook met deze mensen moeten we rekening houden binnen ons proces.
Maakt dat de processen niet enorm ingewikkeld?
Vorig jaar werden burgers nog ingedeeld in bepaalde categorieën (tredes) op basis van hun afstand tot de arbeidsmarkt. Vorig jaar is de Gemeente Amsterdam tredeloos gaan werken waarmee de medewerkers te maken krijgen met burgers die verschillende begeleiding nodig hebben. Hierbij blijft het proces gelijk, maar kan de inhoud heel sterk verschillen. Toch moet hier een bepaalde uniformiteit in zijn om de professional houvast te geven. Door meer datagedreven te werken wil de gemeente de professional zo veel mogelijk ondersteunen.
Is het ingewikkeld om mensen te overtuigen van het datagedreven werken?
Bijvoorbeeld: wanneer we zien dat voor de doelgroep jongeren in een bepaald stadsdeel een instrument heel effectief is, dan kunnen we de medewerker vanuit de data de suggestie geven om deze in te zetten. De medewerker blijft aan de leiding, maar wordt ondersteund door de data.
Wat is jouw rol binnen de managementdashboards?
En wat voor producten lever je dan op?
Doe je dat helemaal alleen?
Hoe zit het met je rol bij het stadsbrede datamodel?
Wat heb je geleerd van het project?
Wat was een bijzonder moment in het project?
In de schijnwerpers
Hierbij een voorbeeld dat de arbeidsparticipatie beïnvloed kan worden door maatschappelijke ontwikkelingen en actualiteiten. In dit geval heeft de coronacrisis gezorgd voor een versnelde instroom naar en vertraagde uitstroom uit de bijstand.